Grannsamverkan

Senast Information

INBROTTSINFORMATION FRÅN POLISEN!

Rapport Juni 2018 TäbyGSV

Tips inför sommaren Tips från Polisen

OBS: 

Som ni säkert märkt har vi under en period haft en förhållandevis låg frekvens av bostadsinbrott. Det är inget ovanligt att det är på detta sätt. Men vi kan vara säkra på att denna trend snart förändras. De senaste åren har vi märkt att startpunkten på inbrotten brukar komma vid skolornas höstlov. Men inbrottsökningen kan komma tidigare. Fortsätt vara friskt nyfiken och en aning mer misstänksam mot bilar/personer som du upplever är på gång i ditt område.

Vänligen polisen/Mats

Syfte och koncept

Från http://samverkanmotbrott.se/detta-ar-grannsamverkan/

Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden.

Bakom Grannsamverkankonceptet står Samverkan mot brott som är en organisation bestående av Polisen, Brottsförebyggande rådet, Sveriges Kommuner och Landsting, SSF Stöldskyddsföreningen, Trygg Hansa, Folksam, If, Länsförsäkringar, Dina Försäkringar, Moderna Försäkringar, ICA Försäkring, Villaägarna, SABO, Hyresgästföreningen och Riksbyggen som alla verkar för att skapa ett tryggare boende.

Grannsamverkan på lokal nivå kräver samarbete mellan boende och polis, men många gånger är fler aktörer, till exempel representanter från kommunen, lokala brottsförebyggande råd, försäkringsbolag eller fastighetsägare också en viktig del av samverkan.
Polis/kommun har i första hand kontakt med kontaktombuden. Ett kontaktombud ansvarar för ca 10-12 hushåll och är en länk mellan polis/kommun och de boende.

Om det är väldigt många boende i området så utses ett huvudkontaktombud som då är länk mellan polis/kommun och kontaktombuden. Det är helt avgörande för framgång att de boende själva är engagerade och det är även de boende som tar initiativ till att starta Grannsamverkan i området.

Nytt 2019: 36 procent minskning av inbrott med Grannsamverkan 

Den utvärdering som Samverkan mot brott (SAMBO) genomfört av Grannsamverkans effekter är klar. Resultatet är tydligt, Grannsamverkan gör stor skillnad med en genomsnittlig minskning av inbrott med 36 % i Grannsamverkansområden jämfört med 8 % i kontrollområden.

Projektet ”Effekter av Grannsamverkan i olika bostadstyper i Sverige inklusive framgångsfaktorer” Antalet bostadsinbrott i Sverige har under flera års tid ökat och varit den brottslighet som svenska folket oroat sig mest för. År 2018 skedde en kraftig minskning av de polisanmälda bostadsinbrotten jämfört med föregående år – förklaringen till minskningen har angetts vara ökade gränskontroller, fler gripna personer och Grannsamverkan. Tidigare internationell forskning har pekat på att Grannsamverkan kan minska de bostadsrelaterade brotten med i genomsnitt 26 procent.

Ett nationellt projekt delfinansierat av Brå och genomfört av SSF Stöldskyddsföreningen, Polismyndigheten och Samverkan mot brott (SAMBO) har genomförts för att ta reda på om Grannsamverkan även är effektiv brottsförebyggande metod i Sverige. För att mäta effekten har ett ambitiöst upplagt projekt med förmätning (anmälda brott respektive en trygghetsundersökning) innan Grannsamverkan startade upp samt uppföljning av den polisanmälda brottsligheten och en ny trygghetsundersökning 18 månader senare genomförts. Utgångspunkten var att utsattheten för brott i 12 nya grannsamverkansområden med småhus och 12 med flerfamiljshus skulle jämföras med kontrollområden (med en s.k. kvasiexperimentell design).

En jämförelse av de polisanmälda bostadsrelaterade brotten två år innan och två år med Grannsamverkan visar en minskning med 36 procent i försöksområdena mot 8 procents minskning i kontrollområdena. Minskningen i kontrollområdena är lika stor som för landets som helhet. Nettoeffekten av Grannsamverkan är därmed 28 procent. Störst effekt av Grannsamverkan märks bland flerfamiljshus. Utvärderingen visar vidare att av de boende i försöksområden uppger 38 procent en ökad känsla av trygghet i och med Grannsamverkan.

Utvärderingen visar även på andra positiva effekter som en minskning av tillgreppsbrott i Grannsamverkansområden och en ökning av antal gripanden av Polisen i Grannsamverkanområden i jämförelse med kontrollområden.

Framgångsfaktorerna för Grannsamverkan är dels en ökad informell social kontroll (en högre andel uppger att de talar med sina grannar om vad som händer i området), dels ett stärkt engagemang bland de boende och polisen.

Diagram över resultatet.

Brottsförebyggande tips och åtgärder

 

från http://samverkanmotbrott.se/brottsforebyggande-tips-och-atgarder/

Det är viktigt att du och dina grannar hjälps åt att få era bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma och att det grundläggande skyddet fungerar. Här följer en rad tips som i olika utsträckning kan tillämpas på villa-/radhusområden eller i flerfamiljshus.

  • Informera grannarna även vid kortare bortavaro (och även kontaktombudet om ni är borta mer än några dagar).
  • Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
  • Låt radion gå på med timer så det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken. Tänk också på att inte störa grannarna med för hög volym.
  • Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.
  • Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam och peta in posten om den sticker ut.

Alternativet är att ha en stor och låst brevlåda, där tjuven inte kan se om den innehåller post.Samverkan mot brott

  • Be en granne att skotta efter snöfall eller i varje fall trampa upp spår i snön. Grannen kan också köra sin bil fram och tillbaka några gånger på infarten. Under sommartid kan grannen klippa gräsmattan vid längre bortavaro.
  • Be en granne lägga sopor i soptunnan så att den inte står helt tom och parkera sin bil på er tomt då och då så att huset ser bebott ut.
  • Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus, i låst förråd eller fastlåsta, så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster med eller bryta sig in i ditt eller dina grannars hus.
  • Lämna inte stöldbegärliga möbler, grillar och trädgårdsmaskiner etc. olåsta på uteplatsen.
  • Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen och skylta inte på nätet när du reser bort.
  • Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter m fl).
  • Lås fönster och dörrar. Lämna inte några nycklar hemma, även de smartaste gömställen kan avslöjas

Informationsfilmer: länk